Micro-fotografie

08-04-2019

De lente is weer begonnen en dat betekend: bloemen!! Overal waar je kijkt zie je vrolijke kleuren en daarnaast komen ook alle schattige jonge beestjes weer tevoorschijn. En dat is perfect voor micro-fotografie. Het mooiste is natuurlijk als je er een speciale camera voor hebt, maar ook met een standaard camera kun je hele mooie foto’s maken. In deze blog ga ik wat tips geven zodat ook jij kunt doen alsof je een super professionele micro-fotograaf bent!

Instellingen

Veel camera’s hebben natuurlijk gewoon een ‘close-up’ mogelijkheid, maar als je echt beter wilt worden in fotograferen, zou ik altijd met de handmatige stand werken, zodat je meer gevoel krijgt voor wanneer je welke diafragmas of sluitertijden moet gebruiken. In de handmatige stand moet je beide de sluitertijd, hoe lang de lens openblijft, en het diafragma, de grootte van de lens instellen. Ik heb zelf een Nikon camera met bovenop een draaischijfje met daarop verschillende standen. Om de camera op handmatig te zetten, moet je hem op de letter M zetten (zie foto hiernaast). 

Tot zover de makkelijke stappen, want welk diafragma en welke sluitertijd stel je nu in? Ik begin zelf altijd met het instellen van het diafragma, de grootte van de lens. Het mooie van macro-fotografie vind ik zelf altijd dat er een hele kleine scherpte-diepte is, waardoor de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig. Om dat effect te krijgen moet je een groot diafragma gebruiken bijvoorbeeld f/2.8 (voor meer informatie over het diafragma komt er een nieuwe blog aan). Dit betekent dat er een grote opening is, Dit geeft een kleine scherptediepte, maar het maakt ook dat er veel licht in de camera kan komen. Om overbelichting te voorkomen kun je daarom de sluitertijd korter maken. Als je een beginner bent, is het eigenlijk een kwestie van proberen, proberen, proberen, totdat je de juiste combinatie gevonden hebt. 

Wat ga je fotograferen?

Dit is eigenlijk de vraag waar je je het minst zorgen over moet maken. Overal is wel iets te vinden om te fotograferen. Of je nou in de stad bent of op het platteland, je kunt altijd wel ergens een bloem, vogeltje of wat dan ook vinden. En dat is ook juist het mooie van macro-fotografie, je kunt dingen die normaal niet opvallen heel mooi in beeld brengen. 


Tips

  • Als het niet lukt om van dichtbij goed scherp te stellen, kun je ook wat verder weg gaan staan en de lens inzoomen. Dat verkleint ook vaak de scherptediepte
  • Zorg er als je begint voor dat het onderwerp dat je kiest om te fotograferen niet te dicht op hetgeen wat de achtergrond moet gaan worden zit. Als je geen macro-lens hebt kan dat namelijk zorgen voor probelemen bij het scherpstellen
  • Zorg ervoor dat je achtergrond een duidelijk andere kleur heeft dan de voorgrond. Dat geeft meer contrast in de foto en het onderwerp springt er meer tussen uit. Hier beneden zie je dat het onderwerp van de eerste foto een soortgelijke achtergrond heeft en daardoor springen de bloemen er minder uit dan bij de tweede, waarbij de achtergrond een totaal andere kleur is.
© Pinklr.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin